Sunday, July 28, 2013

Miss Mo'n Puutarhanurkka: Kylässä

 Vanhempien takapiha on täynnä lapsuuden muistoja. Aikoinaan kultakalat vietiin kesäisin piha-altaaseen, jossa niillä oli tilaa uiskennella. Vuosien varrella pihalle on ilmestynyt uusia tiloja ja rakennuksia. Hiekkalaatikon ja keinun tilalle on tullut mm. grillimökki, mutta leikkimökki nököttää edelleen paikallaan. Nyt siellä viihtyy kummipoika.

Isä on intohimoinen puutarhaharrastelija ja taitava nikkaroija, joten melkein kaikki takapihalta löytyvä on hänen omaa tuotostaan. Tuorein lisä puutarhaan on grillimökin edustalle rakennettu patio. Grillimökki on itse suunniteltu ja tehty vuonna 2005. Siellä viihdytään kaikkina vuodenaikoina ja ulkomaalaisille vieraille tarjoillaan suomalaisia herkkuja tunnelmallisen tulen loimussa.

Puutarhan perältä löytyy japanilainen puutarha, jonne voi vetäytyä mietiskelemään, tai ihan vain oleskelemaan, rauhoittumaan. Leikkimökin seinustalla on poljettava kenttäahjo, jollaista käytettiin aikoinaan mm. hevosten kengittämisessä ja seinälle on kiinnitetty vanhat vasarat, jotka ovat peräisin isoisän omalta verstaalta. Puutarhavaja on itse suunniteltu ja tehty vuonna 2011. Vuotta myöhemmin sen kylkeen pystytettiin kasvihuone. Nyt siellä kasvaa mm. tomaattia, kurkkua, kurpitsaa, paprikaa ja salaattia. Siellä on viileämpinäkin kesäpäivinä lämmin lueskella tai kahvitella yrttien tuoksussa.

Puutarhassa olo ja mieli rauhoittuu, voi selailla matkailulehtiä ja tuntea loman lähenevän.
Unelma omakotitalosta ja puutarhasta vahvistuu lapsuuden jalanjälkiä seuratessa. Palaan omalle pienelle takapihalleni ja mietin, että ehkä ensi kesänä maisema on eri. Mutta nyt minulle riittävät helppohoitoiset minttuviljelmät ja loputtomat rikkaruohot. Kompostointia ja omenapuiden hoitoa ehtisin opetella sitten, kun se oma iso piha on totta.
 
Pation laatat ovat Kekkilän Kehäkivi. Puutarhakalusteet on hankittu Askosta, malli on Baha. Aurinkovarjo on ruotsalainen Brafab. Kasvihuone on Kivikangas Oy:n Juliana-malliston seinämalli Royal. Japanilaisen puutarhan bambuaita ja muut tarvikkeet on hankittu Hong Kongin tavaratalosta.

No comments:

Post a Comment

Translate

Follow by Email