Wednesday, June 5, 2013

Miss Mo leipoo: Galicialainen pai - empanada gallega


Empanada gallega on täytetty piirakka, jota olen jäänyt Galiciasta, Espanjasta kaipaamaan. Olen yrittänyt jäljitellä sitä kotona ja tämän reseptin avulla onnistuin pääsemään lähelle aitoa Galiciaa.

Empanada on Galiciassa ja Portugalissa alkunsa saanut piirakka. Sen nimi tulee espanjalaisesta, galicialaisesta ja portugalilaisesta verbistä empanar (leivittää/ kuorruttaa). Empanada voidaan nauttia kuumana tai kylmänä. Piirakka täytetään useimmiten tonnikalalla tai chorizolla. Tässä reseptissä käytetään tonnikalatäytettä.

TAIKINA:
 
1,5 dl maitoa

1 dl oliiviöljyä

3 rkl valkoviiniä

2 rkl sokeria

1 tl suolaa

5-6 dl vehnäjauhoja

1 kpl munaa voitelemiseen


TÄYTE:

1 iso punainen paprika

1 chili

4 valkosipulinkynttä

2 sipulia

 1 prk tomaattimurskaa

2 tölkkiä tonnikalaa öljyssä

Taikina:

Kuumenna ja sekoita öljy, maito, viini, sokeri ja suola kädenlämpöiseksi. Sekoita joukkoon jauhot ja vaivaa hyvin. Muotoile palloksi ja pistä jääkaappiin viilenemään puoleksi tunniksi. Valmista sillä välin täyte.

Täyte:

Pilko paprika, chili, valkosipuli ja sipuli pieniksi ja kuullota öljyssä puolipehmeiksi. Lisää tomaattimurska. Hauduta n.puoli tuntia.

*
Jaa taikina kahteen osaan ja kauli hyvin ohuiksi uunipellille mahtuviksi pitkittäisiksi levyiksi tai pyöreän muotoisiksi. Nosta toinen levy pellille leivinpaperin päälle. Levitä tomaattitäyte päälle ja tonnikala tasaisesti. Asettele toinen levy päälle, nipistä reunat tiiviisti kiinni. Pistele haarukalla ilmareikiä ja voitele munalla. Paista uunin keskitasossa 200 asteessa 30-40 minuuttia. Tarjoile jäähtyneenä.

No comments:

Post a Comment

Translate

Follow by Email