Sunday, October 20, 2013

Esittelyssä: Dokkän, itämaista eksotiikkaa


Helsingissä, aivan Punavuoren rajalla, sijaitsee tunnelmallinen sisustuskauppa Dokkän. Keskiviikkona astuimme Miss My'n kanssa kirpeän aurinkoisesta iltapäivästä lämpimään itämaiseen tunnelmaan ja pääsimme haastattelemaan kaupan omistajia, Rihamia ja Terhiä.

Dokkänin tarina on kiehtova. Kaikki alkoi viisi vuotta sitten, kun egyptiläinen Riham päätyi Suomeen hänen miehensä saatua Nokialta töitä. Riham perusti egyptiläisiä tuotteita myyvän kaupan ja täydellinen liiketila löytyi Annankadulta.

Suomessa Riham nauttii luonnosta, mutta kummastelee suomalaisissa sitä, miten mieli muuttuu sään mukaan. Kesällä ollaan iloisia, talvella vetäydytään kuoreen. Kotimaastaan Egyptistä Riham ikävöi eniten säätä ja matkustelun helppoutta. Aamulla voi mennä vaikka rannalle ja iltapäivällä vuorille. Hänellä on ikävä perhettä ja ystäviä ja sitä ettei tarvitse odotella illalliskutsua, vaan kylään voi poiketa milloin vain ja aina on ruokaa tarjolla.


Terhi astui kuvaan tämän vuoden maaliskuussa. Terhin innostus itämaista sisustusta kohtaan syttyi Espanjassa. Kymmenen vuotta sitten hän matkusteli sinne miehensä kanssa useita kertoja vuodessa, ja niin he päättivät ostaa Fuengirolasta villan ja asua pääsääntöisesti siellä, sillä miehen bisneksen hoitaminen onnistui sieltä käsin. Terhin mies pyysi tätä sisustamaan villan, sillä Terhillä on sisustussilmää ja innostusta. Terhi päätti sekoittaa sisustuksessa skandinaavista ja marokkolaista tyyliä. Espanjassa Terhi tutustui paikalliseen luotettavaan marokkolaisia tuotteita myyvään mieheen ja hankki osan sisustamiseen tarvittavista tuotteista häneltä ja toi osan itse Marokosta. Kyseinen Villa Naranja on nykyään vuokrattavissa lyhytaikaisesti. Nimi juontaa juurensa appelsiinipuusta, joka ottaa vierailijat etupihalla vastaan.

Marokkolaisesta tyylistä innostuttuaan Terhi ja hänen miehensä päättivät tuoda marokkolaisia tuotteita Suomeen ja tämän vuoden maaliskuussa he menivät katsomaan vapautuvaa liiketilaa Annankadulle. Kyseinen tila oli Rihamin, jonka oli muutettava pienempiin tiloihin kalliin vuokran takia. Terhi kiinnostui tilasta ja Riham sai idean. Vielä samana iltana hän soitti Terhille ja ehdotti yhteistyötä, sillä Riham ei olisi halunnut luopua liiketilasta ja marokkolaiset tuotteet sopivat hyvin yhteen egyptiläisten kanssa. Terhi suostui. Vaikka naiset eivät entuudestaan tunteneet, bisneksen aloittaminen tuntui hyvältä, oikealta. Nyt myytävissä tuotteissa yhdistyvät egyptiläinen ja marokkolainen. Yhteistyö lähti ripeästi käyntiin. Remontin jälkeen ovet uudistuneeseen liikkeeseen avattiin toukokuussa.


Dokkän on vanha arabiankielinen kauppaa tarkoittava sana. Riham halusi nimen, jolla on hänelle itselleen merkitys ja joka on myös suomalaisille helppo ääntää.

Monilla Dokkänin asiakkailla on jonkinlainen suhde itämaisiin maihin mm. matkustelun kautta. Asiakaskunnan ikäjakauma on laaja. Yllättävää on, että viimeaikoina nuoret ovat osoittaneet kiinnostusta tuotteita kohtaan. Hassua taas on se, että usein marokkolaiset käyvät yrittämässä kaupata omia tuotteitaan heille.

Tämän hetken suosituimpia tuotteita ovat nahkapoufit, marokkolaiset lautaset, tarjottimet ja 'Kilim'  tuotteet (matot, tyynyt, viltit). Kaikki tavarat on käsintehtyjä ja osan niistä valmistaa Rihamin perhe. Riham ja Terhi itse eivät suunnittele tai valmista, mutta ideoita kuitenkin syntyy. Riham sai idean valmistaa Kilim pöytätabletteja ja hänen isänsä toteutti idean. Asiakas voi pyynnöstä saada haluamansa kuvion eri tuotteisiin, kuten mattoon ja tyynyyn. Jokainen tuote on uniikki eikä koskaan täysin samanlainen. Myös värieroja voi olla, sillä tuotteet värjätään käsin.

Dokkänin tuotteita on kuvattu useisiin lehtiin, kuten Koti ja Keittiö, Divaani, Glorian ruoka&viini ja Plaza. Riham ja Terhi ovat pian tekemässä yhteismatkan Egyptiin ja Marokkoon. Terhi haluaa tuoda myyntiin vanhoja perinteisiä egyptiläisiä koruja (jollainen hänellä on kuvassa kaulassa), joista Riham taas ei tykkää, koska hän on nähnyt niitä koko elämänsä. Korut sopivat skandinaaviseen tyyliin, ne ovat hillittyjä, mutta silti eksoottisia, hieman Kalevala teemaa muistuttavia. Naisten tyylit vaihtelevat ja ovat toisinaan aivan vastakkain, mutta siitä syntyy hyvä harmonia yhteistyölle. Terhi osaa ajatella, mikä sopii skandinaaviseen tyyliin ja Riham tuntee tuotteet ja traditiot.


Lisätietoja: http://dokkan.fi

 
Olemme Dokkänille hyvin kiitollisia saadessamme vuosipäiväämme varten arvottavaksi ihanan nahkapoufin (arvo 96 €). Tämä kelpaisi kyllä omaan kotiin! Nyt teillä lukijoilla on mahdollisuus voittaa tämä, joten pysyttehän kuulolla! Vuosipäiväarvonta tulossa ma 21.10.2013!


2 comments:

  1. Ihania tuotteita!! Voi kun vain mies tykkäisi niin kotimme täyttyisi tästä tyylistä :D M.H

    ReplyDelete
  2. Aivan, miehet on usein näissä asioissa ikävästi tiellä! :D

    ReplyDelete

Translate

Follow by Email