Thursday, December 19, 2013

Miss Mo’n Lohja: Menneen ajan joulumarkkinat
Lauantaina 14.12 päätämme virittäytyä joulun tunnelmaan Miss Myn kanssa. Suuntaamme Lohjan Menneen ajan joulumarkkinoille. Suuret markkinat levittäytyvät kirkonmäen ympäristöön ja ihmisiä riittää heti aamupäivästä. Ilma on kolea, muttei yhtä kylmä kuin viime vuonna. Silloin jäätyivät varpaat. Maa ja taivas ovat harmaana, lumi puuttuu maisemasta.
Maisemaan ilmestyy kuitenkin jotakin kiinnostavaa. Yllätysesiintyminen. Lohjan Tenoripäivien Vuoden Taiteilija 2014 Heikki Orama ottaa mikrofonin haltuunsa ja esiintyy keskellä Lohjan joulumarkkinoita. Uteliaita ihmisiä kerääntyy kuuntelemaan Heikin komeaa laulua.

Heikki tulee esiintymään Lohjan tenoripäivillä ensi vuoden elokuussa, mutta sitä ennen Heikin voi nähdä esiintymässä pop up –taiteilijana Lohjan tapahtumissa ja keskellä kaupunkia. Pääsemme jututtamaan Heikkiä ja kyselemään enemmän tempauksesta, joka on hänen ensimmäisensä.
Yllätysesiintyminen joulumarkkinoilla sujui hyvin ja Heikki on tyytyväinen. Hän on laulanut koko ikänsä, ensimmäiset muistot hänellä on esiintymisestä naapureille ja perheelle 3-4 – vuoden ikäisenä. Lauluharrastuksen hän aloitti Cantores Minores poikakuorossa Helsingissä 9-vuotiaana, jonka jälkeen hän opiskeli Sibelius-akatemiassa viisi vuotta 70-luvulla. Sitten hän sai kiinnityksen Suomen kansallisoopperaan, jossa hän vietti pari vuotta, kunnes siirtyi ulkomaille asumaan.

Heikki asui Saksassa yli 10 vuotta, ja niiden vuosien aikana hän lauloi suurimmaksi osaksi oopperaa. Ulkomaan vuosien aikana Heikki teki paljon vapaaehtoistyötä ulkosuomalaisten parissa. Lopulta vuonna 90 koti-ikävä kasvoi suureksi ja niinpä hän muutti takaisin Suomeen. Hän on toiminut laajasti laulajana, kirkkomuusikkona ja freelancelaulajana. Nykyään Heikki toimii Lohjan seurakunnassa Karjalohjalla ja Sammatissa ja hän myös järjestää paljon konsertteja. 
Vaikuttavin idoli Heikin elämässä on ollut Kim Borg, jonka kanssa hän aikoinaan opiskeli Kööpenhaminassa. Kim myös sävelsi ja Heikki pääsi ensimmäisenä esittämään Kimin luomuksia. Toiseksi idolikseen Heikki mainitsee Martti Talvelan, energisen artistin, joka valitettavasti kuoli liian nuorena. Martti on iso idoli kenelle tahansa bassolaulajalle. Kaksi muuta merkittävää henkilöä Heikin elämässä ovat olleet Matti Salminen ja Jaakko Ryhänen, joiden kanssa hän on laulanut yhdessä. Heikki haluaa toivottaa kaikkea hyvää ja rauhallista joulua ennen kaikkea Jaakolle, jolla on ollut terveysongelmia viimeisen vuoden aikana, ja jota hän on usein esiintymisissä tuuraillut.

Heikki ei tunne rajoja. Hän on laulanut Saksan, Sveitsin ja Espanjan lisäksi USA:ssa, Japanissa ja Australiassa. ”Musiikin kieli ei tunne rajoja, se on kansainvälinen kieli, ja minun periaate on aina ollut että missä vain voi kaataa raja-aitoja ja niin siellä se myös tehdään. Musiikki on valtava voimavara ihmiskunnalle, tiedetään että siellä missä musiikki soi, ollaan yleensä poissa pahanteosta. Ja se toimii ihan globaalisti”, Heikki kertoo.

Seuraamme Heikkiä vielä Lohjan kirjastoon, jossa hän heittää päivän toisen yllätysesiintymisen.

Katso Heikin esitys: Sanomme hyvästit Heikille ja lähdemme katselemaan, mitä kojuista löytyy. Tarjontaa on paljon, sillä myyntipaikkoja on 230. Lohjan joulumarkkinoilla kaiken täytyy olla käsintehtyä ja se kyllä näkyy. On kaikkea kaunista ja paljon hypisteltävää. Ihastun erityisesti ”Uusi Tarina” kojuun, josta löytyy vanhoista kirjankansista tehtyjä laatikoita ja avainkaappeja.

 

Lohjan joulumarkkinoilla käy myös jokunen ulkomaalainen ja me onnistumme löytämään yhden sellaisen, ainakin melkein. Pontus on kotoisin Tukholmasta, mutta on asunut Suomessa, Virkkalassa, jo kolme vuotta. Tämä on hänen toinen kertansa kyseisillä joulumarkkinoilla. Suomeen hänet toi, mikäs muukaan, kuin rakkaus. Se sama, joka ajoi minut parisen vuotta sitten Lohjalle.


Pontus

Vaikka lumi puuttuu maisemasta, onnistumme pääsemään joulun tunnelmaan tuoksujen, koristeiden ja tunnelman avulla. Ostettavaa olisi, mutta joululahjat jäävät silti hankkimatta. Taasko jätän kaiken viime tippaan?

Tänä vuonna yleisöä oli odotettua enemmän, yli 25,000 kahden päivän aikana. Ensi vuonna on luvassa juhlavuosi, sillä Lohjan Menneen ajan joulumarkkinat järjestetään silloin jo 20. kerran. Mitähän silloin on luvassa?
- Miss Mo - 

* Juttu tehty yhteistyössä Lohjan kaupungin kanssa *
Kaikki kuvat: My Moon


Lohjan tenoripäivät 2.8.-24.8.2014. Vinkki: liput joululahjaksi! Lippuja myy lippu.fi 20.12 alkaen. Lisää infoa: www.tenoripaivat.fi

http://www.lohja.fi/
http://visitlohja.fi/
http://palvelut.lohja.fi/menneenajanjoulumarkkinat/

No comments:

Post a Comment

Translate

Follow by Email