Thursday, November 15, 2012

Säästökuuri, osa 2: ASP-tili


Uutisissa on viime aikoina ollut pelottelua asuntolainakatosta, joka vaikeuttaisi nuorten lainan saantia. Finanssivalvonta on saamassa valtuudet päättää sitovasta lainakatosta, joka vastaisi jopa 80 % asunnon käyvästä arvosta. Ostajalla pitäisi olla omaa rahoitusta loppuosa asunnon hinnasta. Esimerkiksi 150,000 euron hintaisen asunnon ostamiseksi pitäisi olla 15,000 euron säästöt. Kuinka monella nuorella on tällaisia summia tilillä?


Eilen käväisin pankissa ja avasin ASP-säästötilin. Mietin asiaa jo aikaisemmin syksyllä. Silloin luin pikaisesti tilin ehdot, joiden mukaan tilille pitää säästää vähintään kahden vuoden ajan ennen kuin ASP-laina myönnetään. Ajattelin, että turha juttu, en jaksa odottaa kahta vuotta. Kiitos Miss My:n, päätin tutustua asiaan uudelleen. Aikani nettimaailmassa surffailtuani löysinkin etsimäni ja toivomani poikkeuksen sääntöön, jonka pankkivirkailija minulle vahvisti hetken papereita selattuaan. Tapauskohtaisesti voidaan myöntää laina jo vuoden jälkeen: 
”Asunto voidaan hankkia, kun vähintään puolet sopimuksen mukaisista eristä on talletettu. Väliaikaisesta rahoituksesta sovitaan erikseen pankin kanssa.” 
Luultavasti tässä tapauksessa lainalle pitäisi saada aluksi takaajat, mutta vain siihen asti, kunnes kaksi vuotta tulee täyteen. Lähtökohtaisesti en takaajia haluaisi, mutta lyhyeksi aikaa se ei varmastikaan olisi ongelma.

ASP-tilin ehdot:
  • Pitää olla 18-30 –vuotias
  • Pitää säästää vähintään kahdeksan vuosineljänneksen aikana ja vähintään 10 % hankittavan asunnon hinnasta saadakseen ASP-järjestelmän edut. Loput saa ASP-asuntolainana.
  • Tilille kalenterivuosineljänneksittäin tehtävien talletusten on oltava suuruudeltaan vähintään 150 € ja enintään 3000 €
Tein sopimuksen, jonka mukaan päätililtäni lähtee jokaisen kuukauden ensimmäinen päivä tietty summa rahaa ASP-tilille. Ensimmäinen erä menee joulukuussa. Nyt kun avasin tilin marraskuussa, ja talletin sinne jo loka- ja marraskuuta vastaavan summan, tulee ensi kuussa jo ensimmäinen vuosineljännes täyteen. Tulemme ottamaan omat erilliset lainat, eli minä säästän ASP-tililleni oman lainaosuuteni, 50 % asunnon hinnasta. Ahkeralla säästämisellä pääsisin asunnon ostoon aikaisintaan syys/lokakuussa 2013, tämä siis poikkeustapauksessa. Virallista kahden vuoden aikaa noudattaen se olisi syyskuu 2014. Tuntuupa kaukaiselta.

Photo by Borman818


ASP-tilin hyödyt:
  • 5 %:n veroton korkotuotto ennakkosäästöille
  • Korkotuki: valtio maksaa lainaan korkotukea 70 % siitä osasta lainan korkoa, mikä ylittää 3,8 % 10 ensimmäisen lainavuoden aikana.
  • ASP-lainan korko on edullisempi kuin tavallisen ensiasuntolainan
  • Lainan vakuudeksi riittää yleensä ostettava asunto yhdessä valtion asuntolainatakauksen kanssa.
  • Sopimus voidaan siirtää missä vaiheessa tahansa toiseen pankkiin tai ottaa ASP-laina muusta kuin talletuspankista.
ASP-tili kannustaa nuoria säästämään ja ajattelemaan tulevaisuutta. Lainakatossa on sama ajatus, sillä sen idea on hillitä velkaantumista eli sillä suojeltaisiin lainanottajia. Nähtäväksi jää, tuleeko lainakatto voimaan ja missä mittakaavassa. Säästäminen kannattaa joka tapuksessa.

Ja lopuksi: tili ei sido mihinkään, eli jos päädymmekin ostamaan aikaisemmin, kuin ehdot täyttyvät, saan rahat tililtä ja sillä selvä. Haittaa ei siis ole. Alun perin ajatuksena oli katsastaa tulevaa kotia ensi kesänä, mutta eihän sitä tiedä kauan ”sen oikean” löytämisessä menee.  
Lisätietoja ASP-tilistä ja lainasta:
- Eri pankkien omat sivut

No comments:

Post a Comment

Translate

Follow by Email